Köp bilförsäkring – 6 saker att tänka på

Det finns många bilförsäkringar på marknaden och alla har olika villkor och priser, beroende på vad försäkringen täcker. Att teckna bilförsäkring som stämmer in på förarens behov är viktigt.

Läs mer

En försäkring som täcker de situationer som bilen och föraren utsätts för kan spara flera hundralappar varje månad. Det gäller att inte enbart gå efter priset. Det kan bli dyrt i längden om olyckan skulle vara framme.

1

Välj hel-, halv eller trafikförsäkring

Den första, och kanske viktigaste, punkten är att klura ut är vilken typ av bilförsäkring som passar. Alla bilar i trafik måste enligt Trafikskadelagen ha en trafikförsäkring. Få mer information om denna trafikförsäkring hos Transportstyrelsen. Trafikskadeförsäkringen täcker skador på motpartens bil vid en olycka. Om försäkringen ska täcka skador på din bil behövs en halv- eller helförsäkring.

Halvförsäkring


En halvförsäkring täcker exempelvis maskinskada, inbrott, bärgning och stenskott. Många väljer halvförsäkring när de redan har en vagnskadeförsäkring på bilen. Vid nybilsköp ingår ofta vagnskadeförsäkring i några år. I halvförsäkringen ingår inte skador som din bil får av kollision, singelolycka eller skadegörelse.

Helförsäkring


Helförsäkringen är den mest omfattande bilförsäkringen och täcker skador både på din och motpartens bil om du råkar ut för en trafikolycka. Helförsäkringen täcker också skadegörelse, stöld, brand och stenskott med mera. Den stora skillnaden mot halvförsäkring är att vagnskadeförsäkring ingår i helförsäkringen.

2

Köp bilförsäkring med miljömärkning

Det är inte bara bilar och andra fordon som strävar efter så liten miljöpåverkan som möjligt. Att en bilförsäkring är märkt med Bra Miljöval innebär att den fungerar precis som andra försäkringar när det kommer till försäkringsvillkor, men att försäkringen är mindre skadlig för miljön. Ta chansen och var med och påskynda den gröna omställningen i bilbranschen. Att teckna bilförsäkring kan vara en djungel men då kan det kännas tryggt att veta att försäkringsbolaget är miljömärkt med Bra miljöval.

3

Ta hänsyn till åldern

Det är inte alltid värt att teckna en helförsäkring för gamla bilar med lågt andrahandsvärde. Eftersom helförsäkringen syftar till att täcka vagnskador på din egen bil gäller det att bilen ska ha ett visst värde för att det ska vara värt det. Här finns inga rätta svar hur man ska resonera men grundregeln är att ju lägre summa bilen är värd, desto mer som talar för att en halvförsäkring räcker.

4

Villkor för hyrbil

Om din bil skulle råka ut för en olycka eller skada är det bra att ha ett hyrbilsvillkor i avtalet som säger att du får hyra bil utan extra kostnad, medan verkstaden fixar i ordning din skadade bil. Det är inte alla som tänker på denna del i avtalet, men en ersättningsbil kan göra stor skillnad om du behöver använda bilen varje dag. Eftersom en hyrbil kan kosta uppemot 1000 kr om dagen kan denna detalj spela stor roll om olyckan är framme.

5

Tilläggsförsäkring

Innan du tecknar en försäkring är det bra att fundera på om du har något speciella omständigheter att ta hänsyn till. Det kan vara att lägga till en extra stöldförsäkring om du vet med dig att du kommer förvara dyra saker i bilen. Ett annat exempel kan vara att du ofta kör på landsvägar i mörkret i områden med mycket djur. Då kanske det är läge att lägga till ett djurkollisionstillägg? Här kan du läsa vad du måste göra om du råkat ut för djurkollision eller viltolycka. Tilläggsförsäkringar syftar till att teckna försäkringar utifrån din specifika situation.

6

Samla dina försäkringar

Det smidigaste är att samla sina försäkringar hos ett försäkringsbolag. Då brukar priserna kunna pressas nedåt och skulle man vilja byta försäkringstyp, exempelvis från hel- till halvförsäkring, är det lätt gjort. De flesta försäkringsbolag erbjuder en mängdrabatt som innebär att ju fler försäkringar du tecknar hos företaget, desto billigare pris får du. Att samla bil-, hem-, fritidshus-, olycksfall- och övriga försäkringar hos ett enda bolag är därför att rekommendera.